bestand aanleveren

Ruparo

Ontwerp en Digitaal drukwerk

Aanleveren van bestanden

Aanleveren van bestanden

 

Bestanden aanleveren

 • Via e-mail (maximaal 10 Mb): post@ruparo.nl
 • Grotere bestanden kunt u via WeTransfer toesturen.
 • U kunt natuurlijk ook altijd langskomen bij ons op de Marnixstraat met een USB-stick of externe schijf.

Drukklare pdf

U kunt bestanden voor digitaal drukwerk en groot-formaat prints het beste aanleveren als drukklare PDF met de volgende instellingen:

 • rasterafbeeldingen ca. 300 dpi
 • lijnafbeeldingen ca. 1200 dpi
 • pagina's centreren
 • afloop (bleed) 3 mm (zie afbeelding)
 • afstand snijlijnen tot het beeld (offset) minstens 2,5 mm (bij boekjes 3,5 mm)
 • lettertypen invoegen (fonts embedded)
 • alleen snijlijnen (marks) aanzetten, de andere uit
 • kleurprofieldigitaal drukwerk: CMYK Coated Fogra39
 • kleurprofiel groot-formaat prints/fotoprints: AdobeRGB, sRGB of CMYK Coated Fogra39

   

Open bestand

Als u geen PDF kunt maken, kunt u een open bestand aanleveren in een grafisch opmaakprogramma, zoals InDesign of QuarkXPress.

 

 • Lever de gebruikte fonts bij.
 • Lever alle geplaatste illustraties bij.
 • Maak het bestand op in CMYK.

   

 

Andere programma's

U kunt uw drukwerk natuurlijk ook opmaken in andere programma's, zoals Photoshop, Illustrator of Word. Maar omdat deze programma's in de meeste gevallen geen drukklare pdf kunnen maken, moet u rekening houden met extra kosten voor de drukwerkvoorbereiding. Wij rekenen daarvoor 20 euro per kwartier. Dezelfde prijs geldt voor aanpassingen aan uw bestand die wij op uw verzoek doen. Als u een Illustrator-bestand (*.ai, *.eps, *.pdf) aanlevert is het verstandig tekst om te zetten naar lettercontouren (curves, outlines).

 

Kleur

PMS- en RGB-kleuren worden door de pers omgezet in CMYK. Hierdoor kunnen kleurafwijkingen ontstaan. Gebruik daarom in principe CMYK.
Voor groot-formaatprints mag u wel RGB-bestanden aanleveren.

 

 

Wit

Als je wilt drukken met wit, is het belangrijk dat je dat in je bestand goed voorbereid. Het makkelijkst lukt dat in InDesign:

Klik in je Swatch-menu (Kleurpalet-menu) rechtsboven op New Colour Swatch (Nieuwe kleur).

Geef de kleur de naam 'White'.

Zet Colour Type op: "Spot".

Colour Mode mag op CMYK blijven staan

Met de kleursliders kun je je kleur helemaal wit maken (0% 0% 0% 0%), maar je kunt hem ook bv 100% magenta maken als je hem goed wilt kunnen zien in InDesign
Geef nu al het artwork dat wit moet worden de spotkleur 'White'

Als je klaar bent exporteer je een drukklare pdf. Die kun je in Adobe Acrobat nog controleren in Print Production > Output Preview. Daar kun je checken of er een witte laag in de pdf zit met het juiste artwork.

Je kunt een InDesign voorbeeldbestand downloaden om als referentie voor je eigen bestand te gebruiken.

 

 

Inslagschema’s & papierformaat

Maak een bestand op in het eindformaat. Plaats niet alvast meer kaartjes op een vel. Onze apparatuur combineert zelf (zonder extra kosten) meerdere bestanden op een vel.
Het netto drukformaat van onze digitale pers is 32 x 45 cm. U moet er rekening mee houden dat de buitenste 3 mm daarvan onbedrukbaar zijn en snijlijnen daarbinnen moeten vallen.

 

 

Afloop

Om goed te kunnen snijden hebben wij een document nodig dat bedoeld is voor drukwerk, met 3 mm afloop. Maak beeldelementen die tot aan de rand van het papier komen 3 mm groter dan het bestandsformaat (zie afbeelding). Afloop is nodig omdat niet exact gesneden kan worden. Om dezelfde reden adviseren wij om tekst minimaal 3 mm binnen de rand te plaatsen. Wij raden ook af om bij ansichtkaarten aan de voorzijde een witrand te maken. Als u toch een witrand wilt, maak die dan minimaal 5 mm breed.

 

Proefdruk

Wij maken binnen één werkdag een proefdruk van het aangeleverde bestand. Na accordering van de proef drukken wij de oplage. Als u naar aanleiding van de proef een nieuw bestand aanlevert rekenen wij extra startkosten. U krijgt dan opnieuw een proef te zien.